O fotografiranju

Pri vsakem fotografiranju naredim veliko posnetkov. Ob osnovnem poziranju poskušam ujeti tudi spontane trenutke, ki najboljše prikažejo vas in vašo družino. Nato med vsemi fotografijami, ki jih je včasih res zelo veliko, izberem in obdelam le najlepše, število pa je odvisno od paketa, ki ste ga izbrali.

Novorojenčke in dojenčke pridem fotografirat na dom ali se oglasite pri meni v studiju v Slivnici pri Mariboru. Nosečniške in družinske fotografije z večjimi otroki najraje naredim v naravi v okolici Maribora, če seveda vreme in letni čas dopuščata, sicer pa v studiju ali po dogovoru tudi pri vas doma.

Glede na vrsto fotografiranja, spol ter starosti otrok za fotografiranje priskrbim različne rekvizite. Če si katerega, ki ste ga videli na mojih fotografijah, še posebej želite, mi vnaprej povejte, da ga bom zagotovo pripravila. Prav tako pomaga, da mi namignete, katere so vaše priljubljene barve, barvne kombinacije ali celo fotografije.

Rezervacije terminov

Ker otrok, trebuščkov, družinic in veselih dogodkov nikoli ne zmanjka, je potrebno termine za fotografiranje rezervirati vsaj teden ali dva vnaprej, za večja fotografiranja pa tudi prej. Za vsakogar in vsako fotografiranje se vnaprej pripravim, saj so želje in okusi zelo različni. Vedno vas bom vprašala, kakšno temo fotografiranja želite, koliko fotografij oziroma kateri paket, če želite fotografiranje v studiju, naravi ali pri vas doma, ter tudi kakšne so vaše želje glede kulis in rekvizitov.

Kontaktirate me lahko na različne načine: preko sporočil na Andreja Donko fotografija Facebook strani, na moj elektronski naslov ali telefonsko številko. Za rezervacije in druga vprašanja sem na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, kasneje in med vikendi pa sem s svojo družino, se posvečam drugim obveznostim ali pa sem kje na terenu s fotoaparatom.

Najbolj zasedeni meseci so od maja do oktobra, takrat so nekateri termini rezervirani že mesece vnaprej, na obdelavo fotografij pa je treba čakati nekoliko dlje kot običajno.

Fotografiranje je možno predvsem med tednom med 9. in 16. uro, oziroma po dogovoru. Vikende imam rezervirane za fotografiranje porok, krstov in drugih dogodkov. Ter seveda za svojo družino, prijatelje, zabavo, koncerte in sprostitev.

Po fotografiranju

Po fotografiranju med vašimi fotografijami izberem in obdelam le najlepše. Število je odvisno od paketa, ki ste ga izbrali. Ker vem, kako težko je čakat na fotografije, vam prvo praviloma obdelam in pošljem še isti ali naslednji delovni dan.

Vsaka fotografija, ki zapusti moje roke, je skrbno izbrana in obdelana, da so vsi na njej predstavljeni v najlepši luči. Naredim tudi diskretne lepotne popravke (zgladim kožo, zakrijem mozoljčke, podočnjake, gubice, lise), zato vam na primer ni treba skrbeti, če se je novorojenček popraskal po obrazu ali ima vročinske izpuščaje.

Vse fotografije obdelam in vam pripravim najkasneje v roku dveh tednov. Takrat vam jih zapečem na CD, ki vam ga pošljem po pošti ali ga pridete iskat. Pri mini paketu fotografije pripravim najkasneje v roku enega tedna, ter vam jih nato posnamem na lokacijo, od koder si jih lahko naložite na vaš računalnik.

Trebušček

Nosečnico in njeno družino fotografiram v naravi ali studiju. Pri fotografiranju se posvetim predvsem nosečnici in trebuščku, veliko pa vključujem tudi druge družinske člane.

Kdaj se fotografirati?

Za fotografiranje trebuščka je najbolj primeren čas med 32. in 36.tednom, po želji pa se seveda lahko dogovorimo tudi drugače.

Kaj obleči?

Priporočam svetla oblačila, brez močnih vzorcev, črt in napisov, ki bi lahko odvrnili pozornost od trebuščka. Oblačila naj bodo toliko udobna, da se lahko usedete in uležete na tla. Zelo so fotogenični jeans, ozke majčke, oblekice in bluzice, ki jim lahko odpnemo par gumbkov in pokažete trebuščka. S seboj imejte več oblačil, da se lahko preoblečete in tako naredimo več raznolikih fotografij in pokažemo trebuščka na več načinov. Lep dodatek so tudi rožice, pentljice za lase in verižice.

Kaj prinesti s seboj?

S seboj lahko prinesete otroška oblačilca, copatke, slikico z ultrazvoka, trakec za okoli trebuščka v barvi spola, igračke ali predmete, ki imajo za vas poseben pomen. Na fotografiranje v naravi prinesem odejo, na katero se boste lahko usedli ali ulegli.

Novorojenček

Fotografiranje novorojenčka lahko poteka pri vas doma ali v studiju. Glede na izbrani paket, fotografiranje traja do 2 oziroma do 3 ure, da se lahko mamica in novorojenček vmes malo spočijeta in nahranita, previjeta, pocartata, jaz pa medtem pripravljam ozadja in rekvizite. Če je le možno, fotografiram dopoldne, od 9. ure naprej, saj so takrat novorojenčki najbolje razpoloženi. Pri fotografiranju se posvetim predvsem novorojenčku, vključujem pa tudi druge družinske člane.

Kdaj se fotografirati?

Novorojenčka je najbolje fotografirati prva dva tedna, če le gre, do desetega dne. Če je mamica pri močeh, seveda. Takrat novorojenčki še veliko spijo in so radi v zvitem položaju, ki so ga vajeni še iz trebuščka in v katerem so najlepši. A tudi po prvih dveh tednih za fotografiranje ni prepozno, le fotografije so malce drugačne. Pri večjem fotografiranju tudi starejši novorojenčki in dojenčki velikokrat vsaj malo zaspančkajo, da lahko naredimo par spečih fotografij.

Kaj pripraviti?

Za fotografiranje na vašem domu bomo potrebovali en prostor, po možnosti z veliko svetlobe, kjer bom postavila kuliso, široko meter in pol. Notri naj bo toplo, okoli 25 stopinj, da bo dojenčku dovolj toplo. Najbolje je imeti pripravljen kalorifer, s katerim lahko prostor ogrevamo po potrebi.

Pri fotografiranju v studiju za prostor, svetlobo in toploto poskrbim jaz, vi si le pripravite kakšen prigrizek in pijačo, še posebej, če so z vami tudi večji otroci.

Pripravite kakšne posebne predmete ali igračke, s katerimi bi radi imela fotografije, lahko je to tudi kakšen stari kos pohištva, športni rekvizit, stara košara, fotografija..., karkoli vam nekaj pomeni ali vam je še posebej pri srcu. Tudi jaz bom imela pripravljee košarice, star voziček, mini posteljico ali kakšen podoben rekvizit.

Kaj obleči?

Priporočam svetla oblačila, brez močnih vzorcev, črt in napisov, ki bi lahko odvrnili pozornost od novorojenčka. Oblačila naj bodo toliko udobna, da se lahko usedete in uležete. Pripravljene imejte tudi črne in bele majčke ali bluzice in srajce. Za novorojenčka bom prinesla veliko kapic, odejic, hlačk in podobnih oblačilc, vi pripravite le kakšen bel bodi ali po želji tudi kakšno drugo oblačilo. Preden pridem, naj bo novorojenček samo v plenički in zavit v odejico, da ga ne zmotimo s slačenjem.

Dojenček (nad 3 mesece)

Tudi fotografije malce starejših dojenčkov so nekaj posebnega, polne radovednih in nasmejanih pogledov, včasih tudi že nagajivih. Z njimi se lahko igrate, pogovarjate, pasejo kravice, kasneje se tudi se kotalijo, kobacajo, sedijo in vse te pomembne podvige in prelomnice bomo prikazali na fotografijah. Lahko se fotografiramo pri vas doma, v studiju ali v naravi.

Fotografiranje dojenčka lahko poteka pri vas doma, v studiju ali v naravi. Fotografiranje traja 2 - 3 ure, da se lahko mamica in dojenček vmes malo spočijeta in nahranita, previjeta, pocartata, jaz pa medtem pripravljam ozadja in rekvizite.

Kaj obleči?

Priporočam svetla oblačila, brez močnih vzorcev, črt in napisov. Za večje dojenčke lahko pripravite enobarvne majčke, kavbojke, oblekice, imejte tudi kaj za preoblečt. Tudi jaz bom imela pripravljeno kakšno oblačilce in kapico ali trakec z rožico za lase.

Kaj prinesti s seboj?

Poleg oblačil lahko s seboj prinesete tudi kakšno igračo ali predmet, ki je značilen za dojenčka ali kakšen drugi predmet, s katerim bi ga radi fotografirali.

Otroci in družine

Otroke in družine fotografiram v naravi ali studiju, po dogovoru tudi pri vas doma.

Kaj obleči?

Priporočam svetla oblačila, brez močnih vzorcev, črt in napisov. Bodite barvno usklajeni, oblačina pa naj bodo udobna, da se lahko usedete in uležete. S seboj imejte več oblačil, da se lahko preoblečete in tako naredimo več raznolikih fotografij.

Kaj prinesti s seboj?

Poleg oblačil lahko s seboj prinesete tudi igrače ali kakšne druge predmete, ki jih imajo otroci radi. Pri daljšem fotografiranju sta dobrodošla tudi kakšen prigrizek in pijača.