Novorojenček

Fotografiranje novorojenčka lahko poteka pri vas doma ali v studiju. Glede na izbrani paket, fotografiranje traja do 2 oziroma do 3 ure, da se lahko mamica in novorojenček vmes malo spočijeta in nahranita, previjeta, pocartata, jaz pa medtem pripravljam ozadja in rekvizite. Če je le možno, fotografiram dopoldne, od 9. ure naprej, saj so takrat novorojenčki najbolje razpoloženi. Pri fotografiranju se posvetim predvsem novorojenčku, vključujem pa tudi druge družinske člane.

Kdaj se fotografirati?

Novorojenčka je najbolje fotografirati prva dva tedna, če le gre, do desetega dne. Če je mamica pri močeh, seveda. Takrat novorojenčki še veliko spijo in so radi v zvitem položaju, ki so ga vajeni še iz trebuščka in v katerem so najlepši. A tudi po prvih dveh tednih za fotografiranje ni prepozno, le fotografije so malce drugačne. Pri večjem fotografiranju tudi starejši novorojenčki in dojenčki velikokrat vsaj malo zaspančkajo, da lahko naredimo par spečih fotografij.

Kaj pripraviti?

Za fotografiranje na vašem domu bomo potrebovali en prostor, po možnosti z veliko svetlobe, kjer bom postavila kuliso, široko meter in pol. Notri naj bo toplo, okoli 25 stopinj, da bo dojenčku dovolj toplo. Najbolje je imeti pripravljen kalorifer, s katerim lahko prostor ogrevamo po potrebi.

Pri fotografiranju v studiju za prostor, svetlobo in toploto poskrbim jaz, vi si le pripravite kakšen prigrizek in pijačo, še posebej, če so z vami tudi večji otroci.

Pripravite kakšne posebne predmete ali igračke, s katerimi bi radi imela fotografije, lahko je to tudi kakšen stari kos pohištva, športni rekvizit, stara košara, fotografija..., karkoli vam nekaj pomeni ali vam je še posebej pri srcu. Tudi jaz bom imela pripravljee košarice, star voziček, mini posteljico ali kakšen podoben rekvizit.

Kaj obleči?

Priporočam svetla oblačila, brez močnih vzorcev, črt in napisov, ki bi lahko odvrnili pozornost od novorojenčka. Oblačila naj bodo toliko udobna, da se lahko usedete in uležete. Pripravljene imejte tudi črne in bele majčke ali bluzice in srajce. Za novorojenčka bom prinesla veliko kapic, odejic, hlačk in podobnih oblačilc, vi pripravite le kakšen bel bodi ali po želji tudi kakšno drugo oblačilo. Preden pridem, naj bo novorojenček samo v plenički in zavit v odejico, da ga ne zmotimo s slačenjem.